Echo's in onze eigen praktijk

 

2D-echo

 

 

 

 

 

 

Alle echo’s, op de medische 20 weken echo na, vinden plaats in onze eigen praktijk.
Met het oog op de werkende papa’s en mama’s in spee, hebben wij er bewust voor gekozen om de echo’s in de avonduren te laten plaatsvinden.
Tijdens het echo spreekuur maken wij diverse foto’s van jullie baby, die wij graag aan jullie willen aanbieden middels een leuke gadget namelijk een eigen ontworpen houten USB-stick.
Vraag ons gerust naar deze mogelijkheid.

De eerste echo
De eerste echo wordt, indien er zich niet eerder bijzonderheden voordoen, gemaakt rond de 8-9 weken zwangerschap.
Bij deze allereerste echo wordt er gekeken of er een vruchtje in je baarmoeder zit en of het hartje klopt.
We kijken hierbij ook altijd naar je baarmoeder en natuurlijk of het één kindje is of dat het er misschien meer zijn! We meten tijdens deze eerst echo het vruchtje op om te berekenen hoe ver je zwanger bent.

Deze echo maken we in bijna alle situaties inwendig, op deze manier is hij het meest nauwkeurig en is de beeldkwaliteit zo optimaal mogelijk. Dat we de echo meestal inwendig maken en niet via je buik heeft te maken met de positie en de ligging van je baarmoeder. Zo vroeg in de zwangerschap ligt je baarmoeder in de meeste gevallen naar achteren toe en nog achter je schaambot.
Met een inwendige echo kunnen we heel dicht bij de baarmoeder komen en de baarmoeder, het vruchtzakje én het vruchtje zelf goed beoordelen.
Een inwendige echo klinkt spannend en eng maar is niet pijnlijk of gevaarlijk voor jullie kindje.
Wij zullen hier samen met jou hier alle tijd voor nemen. Mocht je hier toch moeite mee hebben dan vinden wij het fijn als je dit aan geeft, samen zoeken wij dan naar een passende oplossing.

Termijnecho
Deze echo vindt plaats tussen de 10 en 12 weken zwangerschap en heeft als doel om je uitgerekende datum zo nauwkeurig mogelijk vast te stellen. Alle kindjes groeien in deze periode tussen de 10 en 12 weken gelijk. Je baarmoeder, de vruchtzak, en jullie kindje wordt goed bekeken. Wij controleren het hartje en checken nogmaals of het om één kindje gaat of meerdere kindjes. De uitgerekende datum stellen wij vast door meerdere malen jullie kindje van stuit tot hoofdje te meten.

Deze echo proberen wij via jou buik te maken, met een volle blaas hebben wij vaak bij deze echo het beste beeld. Probeer voor je komt nog een glas water te drinken en niet vlak voor de echo naar het toilet te gaan. Als de beeldkwaliteit niet optimaal is of je baarmoeder ligt nog te ver naar achteren toe, kan het zijn dat we de echo toch inwendig moeten maken.

Combinatietest
Tijdens de eerst controle, de intake geven wij jullie, indien gewenst, uitleg over de mogelijkheden van prenatale screening.
Wanneer jullie samen weloverwogen kiezen om een nekplooimeting te laten doen, ook wel combinatietest genoemd, wordt deze test uitgevoerd tussen de 11 en 14 weken van de zwangerschap. Met de combinatietest wordt er onderzocht of er een verhoogde kans bestaat dat jullie kindje het syndroom van Down, Patau of Edwars heeft. Op de pagina ‘prenatale screening’ geven wij hier meer uitleg over.

Geslachtsbepaling
Rond 16 weken kunnen jullie bij ons in de praktijk ervoor kiezen om een echo te laten maken om te kijken of het een jongetje of een meisje wordt! Dit is een niet medische echo maar een ‘pret’ echo, dat betekend dat de kosten ook niet door de zorgverzekeraar vergoed worden maar voor jullie zelf zijn. Informeer gerust naar de mogelijkheden en de kosten.

Groeiecho
Bij 30 weken bieden wij voor iedereen een groei echo aan om te controleren of jullie kindje achter loopt op de groei of juist voor loopt. Op het moment dat wij deze groei echo op indicatie maken wordt deze vergoed door de zorgverzekeraar.
Er zijn uitzonderingen wanneer de groei echo toch in het ziekenhuis zal plaatsvinden. Mocht een van deze uitzonderingen bij jou/jullie van toepassing zijn bespreken wij dit uiteraard met jullie tijdens het spreekuur.

Liggingsecho
Wij voelen tijdens de zwangerschap elke controle hoe jullie kindje ligt. Ligt jullie kindje aan het einde van de zwangerschap mooi met het hoofdje naar beneden toe, is de kans dat hij nog gaat draaien vrij klein.
Rond 35-36 weken maken wij des gewenst een liggingsecho om te kijken of jullie kindje daadwerkelijk met het hoofdje naar beneden ligt zodat wij tijdens de bevalling niet voor verrassingen komen te staan.

Indien het hoofdje van de baby naar boven ligt dan bespreken we tijdens het spreekuur de mogelijkheden om het kindje eventueel te draaien, om op de natuurlijke wijze of per keizersnede te bevallen. Uitgebreide informatie kun je vinden in de folder stuitligging en uitwendige versie van de KNOV.

E-Consult

Aanmelden zwangerschap

Aanmelden nazorg

css.php
Beoordeel ons

Bij Verloskundigenpraktijk Puur stellen we je mening op prijs. Wij zijn benieuwd hoe jij je ervaring met ons zou beoordelen. Beoordeel onze praktijk via de widget van Klantenvertellen.nl hieronder of bekijk wat anderen van ons vinden.

[efb_likebox fanpage_url=”verloskundigenpraktijk.kerkradelandgraaf” box_width=”400″ box_height=”900″ locale=”nl_NL” responsive=”1″ show_faces=”0″ show_stream=”1″ hide_cover=”1″ small_header=”1″ hide_cta=”0″ ]