Kraamdagen

Beschuit-met-muisjes_bewerkt

 

 

 

 

 

 

Wat kun je verwachten tijdens je kraamdagen

Naweeën
Bij een snelle bevalling, inleiding of een tweede/derde kindje kun je vaak last krijgen van naweeën. Deze naweeën kunnen behoorlijk gevoelig zijn waarvoor paracetamol geadviseerd kan worden.

Bloedverlies
Na de bevalling blijft je enige tijd vloeien. In het begin kun je zelfs stolsels verliezen zo groot als een tennisbal, dit is normaal. Echter bij een maandverband vol binnen een uur en meer dan 2 stolsels per dag willen wij graag dat je contact met ons opneemt om de situatie te beoordelen en in te schatten.

Borstvoeding
Borstvoeding komt in de meerderheid van de situaties vanaf dag drie goed op gang. Het begint vaak eerst met bloedstuwing in je borsten gevolgd door melkstuwing. Wij houden samen met de kraamverzorgende en jou je borsten goed in de gaten om een eventuele borstontsteking voor te zijn of verergering te voorkomen. Wij controleren op harde en rode plekken.

Kraamtranen Meestal rond dag drie of vier spelen de kraamtranen op. Laat deze lekker gaan, voel je vrij en thuis en weet dat dit een hormonale oorzaak heeft, je hormonen moeten weer in balans komen. Kraamtranen wil niet zeggen dat je verdrietig bent!

Bezoek
Probeer jullie bezoek een beetje ‘te plannen’ zodat jullie ook tijd samen hebben met jullie kindje. Bezoek is fijn maar uitrusten en zelf opknappen is des te belangrijk!

Hechtingen Indien je hechtingen hebt kunnen deze in het begin zeer gevoelig zijn, goed spoelen met water na het plassen en koelen kan verlichtend werken.

Ontlasting
Na een bevalling kan het enkele dagen duren voor je ontlasting weer op gang komt. Probeer om de ontlasting zo soepel mogelijk te houden veel vezels te eten en goed te blijven drinken.

Hielprik
Rondom dag 5 na geboorte van jullie kindje komt de screeningsverpleegkundige van de JGZ bij jullie thuis om een paar druppels bloed af te nemen ui het hakje van jullie kindje. Deze druppels bloed worden onderzocht op 17 zeldzame erfelijke ziektes.
De meeste aandoeningen zijn niet te genezen, maar als ze op tijd worden opgespoord zijn ze wel goed te behandelen met medicijnen of een dieet. Daarom is het heel belangrijk voor de gezondheid van jullie kindje dat de hielprik wordt afgenomen. Jullie krijgen alleen bericht als er een afwijkend uitslag is, dit bericht gaat dan als eerste naar de huisarts. In sommige situaties krijgen jullie bericht dat de hielprik moet worden overgedaan, dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met te weinig bloedafname.
Geen bericht na 4 weken is goed bericht.
Aan de hielprik zijn geen kosten voor verbonden en deelname is niet verplicht.

Gehoorscreening
Gelijktijdig met het afnemen van de hielprik wordt rond dag 5 ook de gehoorscreening bij jullie kindje uitgevoerd. Het gehoor van jullie kindje zal worden gecontroleerd. Gehoor is een belangrijk zintuig voor de ontwikkeling van onder andere spraak. Hoe eerder een afwijking aan het gehoor wordt ontdekt, hoe sneller jullie kindje kan worden behandeld.
De gehoorscreening dient bij voorkeur tussen 5 dagen en de eerste levensmaand te worden uitgevoerd. De test is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten. Jullie kindje krijgt een klein, zacht dopje in het oor wat is verbonden met een apparaat dat het gehoor van jullie kindje meet.
Beide oren worden apart getest en je krijgt hiervan direct de uitslag. Aan deze screening zijn geen kosten verbonden en deelname is niet verplicht.

Vitamine K & D
Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Een tekort bij baby’s kan ernstige hersenbloedingen veroorzaken. Pasgeboren kindjes hebben nog geen vitamine-K reserve en maken dit zelf nog in zeer geringe mate aan.
Direct na de geboorte krijgen alle kindjes 1mg vitamine K via druppeltjes in hun mondje toegediend. Omdat in borstvoeding niet voldoende vitamine K zit wordt geadviseerd vanaf dag 8 na de bevalling aan kinderen die borstvoeding krijgen en kinderen die minder dan 500 ml flesvoeding krijgen, gedurende de eerste 3 maanden dagelijks 150 microgram vitamine K te geven. Vitamine D is nodig voor het ontwikkelen van sterke botten en tanden, het bevordert de opname van mineralen en het speelt een belangrijke rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. Onder invloed van zonlicht wordt vitamine D door het lichaam zelf in de huid aangemaakt en het wordt opgenomen uit de voeding. Het wordt geadviseerd kinderen van 0-4 jaar vanaf de achtste dag na de geboorte dagelijks 10 microgram vitamine D te geven.

Anticonceptie
Je bent net bevallen en denkt nog helemaal niet aan anticonceptie, toch is het nu belangrijk om hier alvast bij stil te staan. Je menstruatiecyclus zal in de meeste gevallen weer opgang en hiermee ook je vruchtbaarheid.
Wanneer jullie weer aan vrijen toe zijn is het belangrijk om samen een keus te hebben gemaakt voor een anticonceptiemiddel dat bij jullie beide goed voelt, mits je niet zwanger wilt worden. Het is belangrijk om te weten dat je niet alle anticonceptiemiddelen die bestaan uit twee hormonen en, specifiek Oestrogenen, mag gebruiken tijdens het geven van borstvoeding omdat deze invloed kunnen hebben op de hoeveelheid voeding en de kwaliteit daarvan.

Bij borstvoeding
Het is beter om géén combinatiepil te gebruiken, omdat het oestrogeen in de pil een negatieve invloed heeft op de hoeveelheid borstvoeding. Anticonceptie vormen die of geen hormonen of alleen progesteron bevatten mag je wel gebruiken;

 • Condoom
 • Mirena spiraaltje / koper houdend spiraaltje
 • Minipil, de Cerazette
 • Implanon
 • Prikpil

Bij flesvoeding
Als je geen borstvoeding geeft kun je uit meerdere anticonceptiemiddelen kiezen, anticonceptiemiddelen die zowel progesteron als oestrogenen bevatten. Naast onze voorlichting kun je op ‘mijn anticonceptie’ kijken wat het beste bij jou/jullie zou passen.

 • Mirena spiraaltje / koper houdend spiraaltje
 • Minipil, de Cerazette
 • Implanon
 • Prikpil
 • Nuvaring
 • Anticonceptiepleister Condoom

Weten jullie helemaal zeker dat jullie gezin helemaal compleet is, dan kunnen jullie ook kiezen voor sterilisatie bij een van beiden.

Verzekering
De zorgverzekering is verplicht, volgende de Nederlandse wet is elke inwoner verplicht om een zorgverzekering te hebben. Dat geldt ook voor kindjes vanaf de geboorte. Tot 18 jaar betaal je geen premie. Meld je kindje binnen vier maanden na de geboorte bij de zorgverzekeraar aan. Na aanmelden ontvang je een polisblad; controleer deze goed!

E-Consult

Aanmelden zwangerschap

Aanmelden nazorg

css.php
Beoordeel ons

Bij Verloskundigenpraktijk Puur stellen we je mening op prijs. Wij zijn benieuwd hoe jij je ervaring met ons zou beoordelen. Beoordeel onze praktijk via de widget van Klantenvertellen.nl hieronder of bekijk wat anderen van ons vinden.

[efb_likebox fanpage_url=”verloskundigenpraktijk.kerkradelandgraaf” box_width=”400″ box_height=”900″ locale=”nl_NL” responsive=”1″ show_faces=”0″ show_stream=”1″ hide_cover=”1″ small_header=”1″ hide_cta=”0″ ]